De praktijk

U kunt hier terecht voor klachten van blaas of darm, maar wellicht ook voor meer seksuele hulpvraag en advies, pijn bij vrijen en of een afname van de erectie.

Bekkenfysiotherapie

Dit kan een waardevolle rol spelen in het behandelen van bekken-en bekkenbodem -gerelateerde klachten zoals:

  • Ongewild urineverlies en/of ontlastingsverlies
  • Plotse heftige aandrang van blaas en of darmen, en plotse incontinentie
  • Juist moeite met het opstarten van plassen en of het gevoel hebben onvolledig leeg te ontlasten
  • Obstipatie, winderigheid en buikpijn.
  • Verzakkingsklachten van blaas en of darmen
  • Pijn in de anale regio, de onderbuik, rond de geslachtsdelen
  • Seksuele problematiek welke gekoppeld zijn aan functiestoornissen van de bekkenbodemspieren( vaginisme, dyspareunie, erectieklachten, voortijdig klaarkomen)
  • Pré- en postoperatieve begeleiding bij onderbuik-chirurgie
  • Bekkenpijn en lage rugpijn, gerelateerd aan zwangerschap en na de partus.

De behandeling richt zich op het herkennen van de signalen van de blaas, darmen en de spanning van de bekkenbodemspieren (leren voelen) en het verbeteren van de funktie van deze spieren en structuren  in de combinatie van het plassen en ontlasten (aanleren beter gedrag) .Juist het beter leren voelen in plaats van denken wat je voelt kan enorm helpen de klachten volledig te laten verdwijnen. Het niet volledig kunnen ontlasten van de darminhoud kan ook veel buikklachten geven. 

Kinderbekkenfysiotherapie

Kinderen met klachten van ongewild urineverlies, terugkerende blaasontstekingen, obstipatie en ontlastingsproblemen (o.a. vieze broeken, poepvegen, buikpijn) kunnen met behulp van professionele begeleiding , de juiste diagnostiek  en gedegen behandeling beter leren hun vullingsgevoel van blaas en darmen op het juiste moment te belonen en daarmee hun dagelijkse controle weer volledig te hervatten.

Dit resulteert in een droog kind wat zich zekerder zal voelen. Artikel weer naar school

Vaak is er sprake van ophoudgedrag en uitstelmanoeuvre zodat de ouder wel ziet dat het kind de aandrang registreert maar telkens negeert het kind de prikkel of geeft het aan niet te hoeven plassen of ontlasten. Hierdoor ontstaat tevens een strijd tussen kind en ouder wat de klacht eerder benadeelt dan oplost. Ouders denken vaak dat hun kind het expres nalaat om de wc tijdig te bezoeken, dit is echter onjuist, ze missen wel degelijk een goed vullingsgevoel en de signalering van aandrang op een gevulde blaas mede doordat ze de bekkenbodemspieren onhandig gebruiken en bijv. meepersen tijdens het plassen. Bij het poepen zetten  ze de “deur” a.h.w. dicht, dus buikpijn, een volle darm, keiharde ontlasting en pijn tijdens het poepen(roodheid rond de anus) zijn het gevolg.

Om voor nachtelijk urineverlies (bedplassen) is kinderbekkenfysiotherapie een goede behandelmethode. In deze praktijk is inmiddels erg veel ervaring opgedaan met het begeleiden van deze klacht bij kinderen.

Ook hierbij zullen 3-5 behandelingen volstaan om het kind weer droog en schoon te krijgen.

Urotherapie

Urodynamisch onderzoek en behandeling in de vorm van blaasscan (soort echo)  en uroflowmetrie(meting van de plascurve)  is van zeer grote waarde in het gehele trainingsprogramma, zowel bij volwassenen als bij kinderen.

Deze urodynamische diagnostiek heeft een flinke meerwaarde in het leren voelen van het gedrag van blaas en darmen, Dikwijls heeft de patiënt geen idee wat de normale vullingsdruk van blaas en darm zal zijn. Er is sprake van forse overvulling van de blaas ( met als klacht bijv. urineverlies) dan wel een kleine blaasvulling waarbij telkens het toilet bezocht moet worden(muizenplasjes, instabiel blaasgedrag) Ik zie dagelijks een patroon van ofwel ophoudgedrag dan wel gaan plassen op het brein(de gedachte dat je moet plassen in plaats van het echte aandrang gevoel van de blaas), denk aan: boodschappen doen en uit voorzorg gaan plassen, de blaas geeft dan nog geen enkel signaal af. Hierdoor word het natuurlijk gedrag van de blaas ontregelt, waarbij urineverlies dan het volgende signaal is. Vullingsgevoel, residu na de mictie en een paradoxale persmictie kan hiermee evident in beeld worden gebracht. In de therapie zal hieraan veel aandacht worden besteedt.

Myofeedback en Functionele electrostimulatie

Met behulp van EMG apparatuur kan in beeld worden gebracht hoe de bekkenbodemspieren daadwerkelijk aanspannen , ontspannen en functioneel de aansturing leveren.

Deze therapie kan een grote meerwaarde leveren indien het lastig is de bekkenbodemspieren te voelen en aan te sturen op verbale instructie. Ook de voorgang van de spierkrachttoename en de functie van deze spieren is hiermee objectief goed te beoordelen. Hiertoe is de geregistreerd bekkenfysiotherapeut bevoegd, dit gebeurd altijd in overleg met- en na instemming van- de patiënt. Indien u hier tegenop ziet of dit misschien wel eng vindt is het natuurlijk altijd goed dit met de behandelend therapeut te bespreken, niks hoeft alles mag. Het is tenslotte een aanvulling op de therapie.

Seksuologische hulpverlening

In deze praktijk vind ook seksuologische hulpverlening plaats, hiertoe ben ik opgeleid

Van seksuele problemen wordt gesproken als je ten aanzien van seks niet beleeft wat je zou willen beleven en of niet kan wat je zou willen ervaren op seksueel gebied. Dit is vanuit de medische invalshoek belicht, dus bijv. erectieklachten na een operatie of pijn bij vrijen na een bestralingsbehandeling. Ook is hierbij sprake van lijdensdruk, je hebt er last van dat de seks niet gaat zoals je zou willen. Ofwel de partner geeft aan er onvrede mee te hebben, dan wel durft hij/zij het seksuele spel niet aan te gaan uit angst dat er pijn of een blokkade optreedt. 

De therapie bestaat uit een aantal(3-5) gesprekken , alleen of met de partner indien gewenst. 

Dikwijls is een gesprek met uitleg over wat seksualiteit voor jezelf betekent en hoe wij als individu (single of in een relatie) seksueel actief zijn al heel verhelderend. Onjuiste gedachten houden seksuele klachten in stand. Regelmatig presenteert de seksuele hulpvraag zich bij de al bestaande bekkenbodemproblemen, dit kan uitstekend in combinatie worden behandeld.

Pijn in het bekkenbodemgebied

Vrij onbekend is de behandeling van pijnklachten in het bekkenbodemgebied of de onderbuik (blaaspijn, vaginale pijn, anale pijn , scrotale pijn of pijn in de schacht of top van de penis).Soms blijft na een operatieve ingreep in de (onder) buik er onbegrepen pijn bestaan. Ook uitstralende onderbuikspijn naar de bekkenbodem toe (neuralgische pijnklachten) komt regelmatig voor. Vaak zoekt men lang naar een oorzaak en een oplossing van deze pijnklachten.

Deze klachten zijn middels bekkenfysiotherapie goed te behandelen. Met behulp van EMG-apparatuur of triggerpoint behandeling, TENS (neuromodulatie) of andere behandeltechnieken kan de pijn goed beïnvloed worden , o.a. vanuit de pijnpoli wordt hiervoor doorverwezen.

Ook bij hemorroïden ( aambeien), anale  jeuk of branderige anale pijnklachten kan bekkenfysiotherapie verlichting geven. 

Copyright 2022 Bekkenspecialist.nl